Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!peer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwind
s-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537906bb$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537afdc9$0$2230$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537b58cf$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537c5bf7$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537d0f6b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<llv7ie$idh$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 28 May 2014 12:58:22 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 46
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1401274702 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2159 77.253.217.116:49245
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3736
X-Received-Body-CRC: 326271764
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356055
Ukryj nagłówki
Pani Basia napisała:
>> Postanowiłem użyć do schabu. Zawijanego. Kotletowo rozbite kawałki
>> schabu posypałem utłuczonym zielem angielskim. Tu nie wolno sobie
>> żałować, nie da się tego przeangielskozielić -- na jeden kawałek
>> trzeba dobrych parę ziarenek. Sypane tylko z jednej strony,
>> wewnętrznej niejako. Tymi płatami pozawijałem po dwa kapary, suszoną
>> morelę, kilka dużych rodzynek, ćwiartkę nieśplika i kawałeczek cebuli.
>
> [...]
>
>> Ja dusiłem w sosie paprykowo-ananasowym. Paprykę posiekać należy w
>> długie cienkie paski i dorzucić na patelnię. Papryka czerwona, zwykła
>> białobrzeska. Duża raczej. Gdybym miał, to bym dodał też trochę
>> jalapenos lub czegoś ostrego. Najpierw dusić paprykę samą, aby nieco
>> zmiękła, a jej czerwoność przeszła do patelnianych tłustości. Wtedy
>> można zacząć zalewać sokiem ananasowym z dodaną mąką, ale powoli.
>
> Ciekawa jestem efektu smakowego tej mieszanki. Czy stworzyła się tzw.
> nowa jakość z przenikających się smaków i aromatów, czy wszystko
> oddzielnie wyczuwały kubki smakowe?
To już chyba każdy musi na swoich receptorach wypróbować, inaczej ciekawości
nie zaspokoi w pełni. Gdy zdarza mi się testować podobne rzeczy na losowej
próbie statystycznej degustatorów, przeważaja głosy "a co to to takie?"
-- ci z kubkami smakowymi niczym chromatograf są w mniejszości.
Papryka z ananasem łączy się dobrze. W tym sosie paprykę dobrze *widać*,
jest rozpoznawalną, taka lekko tylko podduszona. Poza nią jest substancja
lekko przezroczysta, której oko nie ma jak ocenić. Ananas modyfikuje
smak papryki, co całkiem dobrze mu wychodzi. I dobrze się za tą papryką
kryje -- ale może to dlatego, że nikt go się tam nie spodziewa.
Następnym razem zrobię inaczej -- sos z papryki i ananasa. Takiego
w kawałkach. Żeby go widać było. Smak z grubsza ten sam, ale wrażeń
można się spodziewać innych. Bo od razu widać, że ananas. I konsystencję
swą zachować powinien. Innym smakiem też chyba tak łatwo nie przejdzie
jak papryka.
Jarek
--
Czemu dni młodości tak się układały,
Raz słodkie rodzynki, raz gorzkie migdały...
Czemu w tej spiżarni, co nam nieba dały,
Są słodkie rodzynki i gorzkie migdały?
|