Data: 2015-02-11 17:52:20
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:dh9ph8m778us.1evabu0ml53d8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2015 07:05:12 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> Zainteresował mnie ten przepis bo zdjęcia wyglądają bajecznie pięknie
>> :-)))
>> http://www.thefreshloaf.com/node/19830/36-hours-sour
dough-baguette-everything-i-know-one-bread
>> Czy ktoś kto próbował coś podobnego zechciałby się podzielić
>> doświadczeniem?
>
> A gdzie ona tam puszyste - ot, klucha z wielkimi dziurami. Żaden cud.
Przez puszystość właśnie rozumiem wypiek z dużą ilością powietrza
na jednostkę objętości miąższu - o te duże dziury chodzi w bagietkach
i ciabatach. W rasowej bagietce chodzi właśnie o to aby miała więcej
skórki niż miąższu - robi się je albo bardzo cienkie rurki, aby miąższu
było po prostu mało, albo właśnie spienia się ciasto aby poza skórką
było w środku prawie samo powietrze.
A'propos chlebków ciabata - widzę, że w tytule wątka zrobiłem błąd.
Originalne bagietki to wyrób francuski, ciabata to pomysł Włochów jako
odpowiedź na zagrożenia od konkurencji francuskich bagietek właśnie :-)
|